Toti vrem sa fim sefi!

Multa lume viseaza la clipa in care nu va mai avea un job obisnuit, genul de job la patronul clasic sau la o multinationala si va putea sa detina afacerea personala, sa fie, cum s-ar spune, propriul sau sef.
Imi imaginam si eu cateodata ca voi castiga la loto o suma considerabila si atunci imi puneam intrebarea: ce as face cu banii? O suma mare pe care o castigi iti schimba modul de viata, asta este clar. Banii care vin usor se duc la fel de usor, asa incat, pentru a putea sa te bucuri de ei si de roadele lor cu adevarat si tu si copiii tai, ideal ar fi sa ii investesti.  Nu e greu de spus, greu este sa gasesti exact solutia potrivita in tara asta care functioneaza dupa regulile nimanui. In ce ai investi banii in asa fel incat sa te si pricepi, sa nu te pacaleasca nimeni, sa creezi o afacere si ea sa devina profitabila intr-un timp nu foarte lung? E simplu sa visezi sa fii propriul tau sef, insa in momentul in care lucrul acesta chiar se intampla, realizezi ca intre vis si realitate e o diferenta care se poate transforma intr-o treapta dura, daca nu chiar o dezamagire.

Ideea de a fi propriul tau sef e adevarata poezie. Sa te trezesti cand vrei tu, sa mergi la job cand ai chef, sa raspunzi la telefon doar daca vrei si nimeni sa nu tipe la tine. In realitate oamaenii care isi conduc propria afacere se trezesc dimineata devreme pentru a putea profita de energia pe care o au in prima parte a zilei, sunt constiinciosi si zgarciti cu timpul lor pentru ca stiu foarte bine ca acesta inseamna bani. Nu mai tipa nimeni la tine, e adevarat, dar uneori  e mai simplu sa ai un sef care sa iti spuna ce sa faci, sa te controleze, fortandu-te astfel sa te incadrezi in termenele programate. Cumva, responsabilitatea se imparte. In cazul invers, esti tu cel care poarta raspunderea pentru ceilalti, esti cel care trebuie sa supravegheze, sa controleze, sa explice si, de cele mai multe ori, sa insufleteasca, apeland la puterea exemplului, fara a tine cont de oboseala sau descurajare.

In plus, castigul si calcularea lui presupune cel putin un expert in cifre, asa cum sunt, de exemplu, cei de la firme contabilitate suceava a caror reputatie si rezultate ii recomanda. In caz contrar, este posibil sa te trezesti intr-o dimineata ca tot castigul care ti-a venit peste noapte a disparut, in la fel de scurt timp. Si e greu, enorm de greu sa o iei de la capat, sa o iei de jos, mai ales dupa ce ai fost sus si ai gustat aerul parfumat al inaltimii.