Sunt prea sarac pentru a cumpara lucruri ieftine

mobila-eco-123Citeam de curand un articol in Adevarul care prezenta o dilema. In cazul in care ne inlocuim tamplaria, pentru ce optam: termopan sau tamplarie de lemn? Citind, am ras singura, in sinea mea, spunandu-mi, inca o data, ca intotdeauna lucrurile se intampla cu un motiv anume, niciodata intamplator. Asta pentru ca tocmai ce am terminat de cateva zile curatenia generala de Paste si, daca nu as fi fost in Saptamana mare, tare as mai fi spus ceva de dragoste la adresa ferestrelor mele cu tocarie de lemn vechi, care se incapatanau sa ma zgarie, in ciuda manusilor pe care mi le pusesem atunci cand le-am curatat. E drept, au cam varsta mea. 

Acum cativa ani am facut un imprumut la banca si am schimbat mai multe lucruri prin casa, inclusiv mobila de sufragerie si dormitor, dar nu ne-am mai ajuns banii si pentru a schimba nici tamplaria de la geamuri, nici usile de interior. Asta pentru ca am preferat sa facem pe comanda o mobila din lemn masiv, nu din pal, care ne-ar fi costat de doua ori mai putin, dar si durata sa de viata ar fi fost pe masura. Bunica mea spunea mereu ca este prea saraca pentru a-si cumpara lucruri ieftine si am ajuns, dupa 30 de ani, sa gandesc la fel. Imi plac lucrurile care dureaza, nu pot sa sufar tendinta societatii acesteia de consum care merge pe principiul inlocuirii rapide a obiectelor, dar nu ne ofera (cel putin noua, romanilor) si mijloacele de a aplica acest pricipiu.

Mobila mea este de lemn, miroase a lemn, mirosul acela familiar si drag. Variatatea de nuante a fost suficient de mare incat sa nu am nici o problema in alegerea culorii. Atunci cand voi inlocui si geamurile cu tot cu tamplarie nu voi sta pe ganduri nici macar o secunda si voi alege tot lemn, mai ales ca se vor si asorta. Amuzant mi se pare faptul ca unii aleg termopan si apoi platesc pentru tamplarie un cost suplimentar destul de piperat pentru a-l face in culoarea lemnului. De ce nu il fac inca de la inceput din lemn stratificat? Poate pentru ca modernitatea asta care ne-a cuprins pe toti nu e neapartat un lucru bun. Termonapnul a luat avant tocmai pentru a inlocui tamplaria de lemn vechi, dar in paralele exista si o infloritoare industrie a lemnului, care, in plus, este ecologic, elegant si poate fi vopsit in orice culoare. In plus, din ce am vazut afara lemnul este la mare cautare, nimeni nu alege pal sau termopan cand vine vorba de casa lui.