Manualul unui baiat rau

manualulBbarbatuluiVa povesteam de curand despre Manualul unui baiat rau, a lui Steve Santagati, carte care m-a amuzat intr-o periOada a vietii suficient cat sa va povestesc si voua despre ea.

Ce m-a intrigat inca din primul moment este faptul ca, spre deosebire de cartile surori, din aceeasi categorie, aceasta nu pare deloc subtirica. Are peste 300 de pagini si formatul nu este din acela de buzunar, frunzarind la intamplare vei vedea ca nu sunt scheme, ci randuri multe, deci a muncit ceva autorul in elaborare, nu gluma.
Personajul central al cartii nu este insa barbatul in general, ci o anumita tipologie a lui: Baiatul Rau.
Un tip fermecator, haios, foarte sigur pe el, sexy, in forma si grozav la pat. E mascul pana in maduva oaselor, iubeste femeile, are si multe prietene femei si nu vorbeste despre ce face in intimitate. Intr-un fel cat se poate de romantic, scapa chiar daca e acuzat de crima, facutul din ochi si un zambet complice fiindu-i alibi. Nu este legat definitiv de partenera lui, insa este alegerea lui, nu o face din teama. Si, cel mai important este ca i se potriveste de minune postura de nebunatic
As indulci prea mult aceasta definitie daca nu as detalia si elementul “rau” din titulatura. 
 
E rau pentru ca are numarul tau, stie sa te manipuleze si si e posibil sa nu i se para as o problema daca face vitime printre femei. Nu intotdeauna te vede ca pe o fiinta umana, ci mai degraba ca pe un studiu de caz.  Pentru multi Baieti Rai vanatoarea este mai importanta decat vanatul. Rezultatul? Inimi sfasiate, nevoia ta de afectiune si tandrete este complet ignorata, iar el se indreapta catre urmatoarea amprenta pe care o va lasa, tu ramanand pentru el o simpla experienta. daca nici asta nu e rautate, atunci zau, nu stiu ce poate fi. 
Dupa toata aceasta descriere, ma gandesc in felul urmator: daca numai o tipologie de barbat se descrie, cu instructiuni de folosire cu tot, atunci ca sa acopar majoritatea exemplarelor, fiecare cu felul sau de a fi, cat mi-ar trebui: un corp de bibilioteca? Sau e adevarat ce se spune ca barbatii sunt toti la fel?
( da, si de data asta va mai urma)