Legea te obliga sa folosesti scaune auto pentru copii

Acolo unde omul nu stie sau nu poate sa isi poarte singur de grija proprie si a celor care depind de el, legea intervine un pachet de reglementari, menite sa il apere de acte imprudente, sa il fereasca in cea mai mare masura de pericole. De exemplu, am aflat ca de curand, adica, mai exact, din 15 februarie, s-a modificat legislatia care priveste transportul copiilor în autoturisme, mai exact se vor da amenzi in cazurile in care se constata ca parintii nu uzeaza de scaunele auto speciale pentru copii sau centurile de siguranta.

Ca idee, legea este extraordinara, mai ales ca am auzit de multe accidente in care pasagerii ar fi putut fi salvati daca foloseau sistemele de siguranta corespunzatoare. Totusi, tebuie sa recunosc ca exista aici mai multe probleme, care trebuie rezolvate
Prima problema se refera la faptul ca, desi legiferata, obligativitatea de a echipa masinile cu scaune auto speciale pentru copii, daca se doreste transportul micilor pasageri nu va fi respectata decat in cazul in care, macar in prima perioada, se vor efectua controale stricte si se vor aplica, efectiv, amenzile si penalizarile precizate de actul normativ.
A doua problema este legata de costul acestor scaune, cost care creste cheltuiala pe care oricum, un copil, o presupune. Solutia este la indemana: exista magazine on line care ofera scaune auto ieftine pentru fiecare categorie de varsta (primul incepe de la mai putin de 200 de lei) asa incat aceasta cheltuiala poate sa nu fie impovaratoare pentru familie. In plus, daca stam sa analizam, sanatatea sau chiar viata unui copil nu au pret pentru parinti, siguranta nu se calculeaza in bani, ci in batai de inima.

 

Scaune auto copii – Bekid

 

Ar mai fi si o a treia problema, accea a copilului care se impotriveste folosirii scaunului auto. Din experienta mea, toata treaba tine, pana la urma, de obisnuinta. Daca il inveti de mic cu asa ceva, va considera ca este un lucru firesc ca, la urcarea in masina, el sa fie asezat in scaunul sau special si nu va mai incerca sa protesteze, dimpotriva, e posibil sa fie mandru de locul sau. Pana la urma scaunul auto ii ofera atat confort, cat si posibilitatea de a sta mai sus si astfel, a putea sa vada mai bine pasagerii din masina, peisajul care se deruleaza in spatele geamului. In plus, soferul poate sa stea linistit si sa conduca prudent, fara sa isi faca griji ca se poate lovi cel mic, la un viraj brusc al masinii.
Nepotul meu, Matei, nu este, de exemplu, la 3 ani, un baietel foarte cuminte, dar in scaunul auto sta linistit, pentru ca nu a mers niciodata si altfel. In plus, a constatat si singur cat de placut este somnul in suportul special pe care il numeste, cu silabe peltice “limuzina lui speciala