Importanta serviciilor web de calitate pentru un blog – Studiu de caz

blogAcest articol va fi unul tehnic si isi propune sa raspunda intrebarilor pe care le-am primit de-a lungul timpului la rubrica Contact, de cand am mutat acest blog de pe platforma blogger pe wordpress, luandu-l de pe umerii Danei Lalici si transformandu-l intr-unul colectiv.

Ca sa porniti o asemenea mutare, trebuie in primul rand sa contactati o firma care se ocupa de servicii web. Pentru asta este recomandat un studiu de piata, pana cand gasiti conditiile cele mai avanjatoase. Nu e vorba numai de partea financiara, desi si aceea conteaza, ci si de alti cativa factori pe care trebuie sa ii examinati cu mare atentie. Vorbim despre:

  • reputatia acelei firme in online
  • serviciile aditionale pe care este dispusa sa ti le puna la dispozitie
  • spatiul pe disc oferit, in functie de pachet
  • Viteza maxima lunara (volumul de date care poate fi trasferat pe un anumit interval de timp) – nelimitat este ideal
  • posibilitatea de upgrade de la un pachet la altul de gazduire – in functie de tipul de site pe care il detineti, continutul acestuia grafic si traficul
  • suportul tehnic cat mai extins – mai ales pentru un incepator, ca poate va vine cheful sa faceti modificari noaptea tarziu si cine stie pe unde va bagati nasul, desi nu trebuia – am patit-o si noi de vreo patru ori la inceput

De exemplu, Claus Web ofera toate tipurile de servicii web de care ar putea avea nevoie un blog sau un site profesional, de la inregistrare domenii si pana la gazduire, servere dedicate, ba chiar si design web si, evident, ajutor pentru cei atehnici sau prea putini priceputi.

Am spus mereu ca ne-am ocupat de mutare singuri, dar, in realitate, am avut (si veti avea si voi nevoie) niste aliati pe drumul acesta. In primul rand firma care se ocupa de gazduirea web este aliatul vostru, partener de drum. Cu ajutorul ei veti avea asigurat back-up al datelor de pe blog, ca sa nu riscati sa pierdeti totul in cazul in care faceti vreo eroare si raspunsuri la zecile de intrebari care apar la inceput. Fireste, puteti plati pe cineva sa se ocupe de acest aspect in locul vostru, dar, daca economisiti acum niste bani, ii puteti folosi pentru achizitionarea unei teme premium.

Ok, veti intreba, toate bune si frumoase, dar ce pachet de gazduire sa aleg? Pachetele de baza sunt foarte ieftine astazi si merg ok pentru o perioada de inceput sau de testare, dar ulterior cred ca este necesar sa avansati la un nivel superior, daca veti face blogging regulat si cu seriozitate. Iata cateva exemple de pachete: premium, profesional si deluxe. Dupa cum se vede mai jos, nici acestea nu sunt scumpe deloc.

claus-web

Cand se strang cateva sute de articole pe un blog sau site si fiecare dintre ele are cel putin o fotografie, spatiul  minim se va consuma,  oricat de mult ai optimiza fisierele media. In cazul blogului nostru, Smart Shopping, vorbim de activitate in domeniul fashion, cu o multime de articole de prezentare a ofertelor magazinelor online si fiecare dintre ele insotit de mai multe fotografii. Sigur, puteam sa alegem  stocarea imaginilor in alta parte, dar am vrut sa avem totul la un loc, ni s-a parut mai simplu asa. Asadar, chiar daca oferta pachetului de baza era extrem de avantajoasa, noi am ales unul intermediar, cu mai mult spatiul de stocare, lucru pe care l-am recomanda oricarui blogger de fashion, pentru ca in munca lui calitatea imaginii conteaza.

La Claus Web, ca de la ei pornisem exemplificarea, pachetul de baza pentru gazduire web standard pleaca de la o suma infima, 0.75 euro pe luna si asta in conditiile unui trafic necontorizat. Important este ca tot aceasta firma ofera si inregistrare domenii, iar daca va achizitionati domeniul de la ei, obtineti un discount important la serviciile de gazduire. In cazul Smart Shopping domeniul exista deja, asa incat lucrurile au fost mai putin costisitoare ca investitie initiala, dar mai dificile pentru ca noi ne-am mutat, nu am luat-o de la zero si a trebuit sa avem grija ca toate datele (articole, imagini, comentarii) sa fie preluate corect.

claus-web-inregistrare-domenii

Dupa ce am primit de la firma de gazduire datele de logare si am instalat wordpress-ul, a urmat partea tehnica. Mutarea efectiva se face cu ajutorul unui plugin pe care il gasiti in meniul de Tools din Panoul de control, optiunea de Import. Aveti varianta de plugin pentru wordpress/ blogger in functie de locul de unde faceti importul.

tools-wordpress

Din fericire, in cazul Smart Shopping mutarea nu a fost extraordinar de dificila, dat fiind aveam deja domeniul cumparat, activasem pe el si nu a fost nevoie de tot felul de coduri complicate ca sa redirectionam traficul de pe subdomeniu. Totusi, intre ce era imbracamintedama.com inainte de mutare si ceea ce a devenit dupa este o diferenta ca de la cer la pamant.

Ok, eram online, dar avem nevoie de o tema noua, pentru ca nimic din ce am gasit gratuit nu ni s-a parut ca se potriveste. Daca de tot ce inseamna gazduire si import s-a ocupat Dana, a venit randul Getei sa intre in actiune: a ales o tema premium de pe ThemeForest, a cumparat-o, instalat-o si a exersat timp de cateva zile ca sa ii invete setarile, timp in care blogul nostru a fost indisponibil publicului. Nici o nenorocire, nu ma pierdut mare lucru pentru ca oricum continutul sau nu era nici bun, nici actualizat de ceva vreme si, deci, nu avea vizitatori multi. In timpul acesta au fost adaugate pluginurile: cele de baza, bune, dar putine, pentru a nu ingreuna viteza de incarcare a blogului: Akismet, Google Analytics Dashboard for WP, Jetpack by WordPress.com, Yoast SEO si WP Smush (ultimul pentru ca avem foarte multe imagini care trebuie sa fie optimizate)

O sa spuneti ca a fost munca multa. Va inselati. Nu asta e adevarata munca in cazul unui blog, ci crearea unui continut de calitate, actualizat periodic. Tot ce va povestesc s-a intamplat in primavara, in luna martie. In opt luni de la relansarea Smart Shopping am strans in jur de 3500 de articole diverse, am inregistrat cam de zece ori mai multi vizitatori unici pe zi fata de perioada in care eram gazduiti pe platforma blogger si au aparut primele colaborari prin intermediul carora nu doar ca am recuperat suma investita, dar ne-am permis o mica iesire, ca sa sarbatorim. Uneori e greu, obositor, avem cu totii joburi full time in paralel si familii care au nevoie de noi si de timpul nostru, dar credem in sansa noastra. Suntem patru oameni in acest proiect, muncim in continuare ca o echipa si ne bucuram de parteneri de nadejde. Multumim tuturor celor care ne-au incurajat, prietenilor care ne-au promovat cand aveam nevoie de asta ca de aur, multumim firmei de gazduire care a facut toul mult mai usor pentru noi si ne lasa sa dormim linistiti noaptea.

claus-web-final