Ia romaneasca a cucerit piata internationala

Zilele trecute va povesteam despre modelele de ii romanesti din oferta magazinelor online. Le alegeam atunci special pentru voi pe cele mai rentabile la pret, desi oferta este destul de vasta, unele dintre ele sarind bine de 100 de euro, in functie de materialul si de modul in care au fost lucrate.

Ia romaneasca a cucerit de mult piata internationala, ajungand sa fie purtata pentru avantajele sale incontestabile care tin de lejeritate si design, depasind ideea initiala de solidaritate fata de produsele autohtone. O regasim chiar si in creatiile marilor designeri (gen Valentino sau Ives Saint Laurent) si nu de azi de ieri, iar vedetele au preluat trendul. Iata cateva exemple in acest sens.

Se pare ca ia romaneasca ramane in tendinte si in 2016, chiar daca ea a depasit de mult limita traditionalului si s-a indreptat curajoasa catre modern. Daca la inceput era confectionata din panză albă de bumbac, in sau borangic, acum o regasim si creata din alte materiale, cum ar fi voalul. Ramane insa credincioasa stilului de baza, adica impodobita cu broderii in motive populare romanești mai ales la maneci, pe piept și la gat. Unele ii sunt impodobite si cu margele sau paiete, atunci cand materialul nu este prea subtire si o permite.

Ia reprezinta unul dintre cele mai practice modele de bluze pentru sezonul calduros, avand in vedere lejeritatea sa.

“Costumul românesc este un monument în sensul propriu al cuvântului. El nu stă în căsuța sociologică sau etnografică a îmbrăcămintei, ci în linie cu piramidele egiptene, cu catedralele franceze și cu digurile Olandei. El are acest drept pentru că este o probă adusă la maturitatea existenței unei civilizații închegate. El este una din mărturiile vizibile și tangibile ale civilizației satului de pe pământul nostru. Costumul românesc ne scoate din domeniul artei și ne duce în acela al istoriei. Pentru mine el nu se asociază cu hora satului, cu cimiliturile și cu poveștile populare ; el rimează cu perfecta și armonioasa așezare a comunității libere, care a știut să străbată toate intemperiile istoriei prin neântrecutul său sistem de autoghidare și adaptare.”

Mircea Malița – Din tezaurul portului popular tradițional