Efectul Yo-yo

Sunt sigura ca toate femeile au auzit de acest termen, spaima tuturor chinuitelor care tin dieta sau au tinut vreodata: efectul yoyo.
Stiti de unde vine acest termen? Yo-yo este, la origine, numele unei jucarii care se plimba dintr-o parte in alta pe o sfoara, revenind mereu in punctul din care a plecat. De aici analogia cu dietele si efectul lor, ingrasatul la loc. De fapt vorbim aici numai de anumite diete, cele stricte, nu de toate. O dieta echilibrata, care poate ajunge si un stil de viata nu are sanse de a te face sa te ingrasi la loc, dar una restrictiva, da.

Ce se intampla, de fapt, de apare efectul yo yo? corpul, care a fost privat foarte tare de substante hranitoare, a intrat in panica. In clipa in care ii dai din nou de mancare, el se grabeste sa stocheze cat mai mult din ele, transformand-o in grasime, pentru ca se simte amenintat si doreste sa isi asigure stocul pentru vremuri de restriste. In perioada in care il hranisesi putin, el incepuse sa consume din ce in ce mai putine calorii, deci avea o rata metabolica scazuta. Cand renunti la dieta si ii dai de mancare la fel de mult ca inainte, sau chiar si mai mult, el va procesa mai putine calorii datorita acestei rate metabolice scazute si pe restul pe care le va primi, are sa le transforme in depozite de grasime.
Solutie? Cea pe care, cel putin teoretic, toata lumea o stie, dar prea putina lume o respecta: daca doriti sa slabiti, faceti din dieta un mod de viata, adopati o alimentatie sanatoasa si faceti multa miscare. zVeti reusi nu numai sa reveniti in forma, ci, si mai bine, sa va simtiti plina de energie.