Despre securitate si avantaje tranzactii online

tranzactii onlineDe ce sa faci tranzactii online?

Comertul electronic reprezinta, asa cum probabil stiti, procesul de tranzactionare a bunurilor online, din clipa in care comanda este plasata si pana la cea in care se face plata. Vorbeam intr-un articol precedent despre faptul ca in ultimii ani cumparaturile pe internet au luat amploare si in Romania. Acest lucru se intampla pe de o parte pentru ca oamenii au din ce in ce mai putin timp liber si au inteles ca il pot economisi pe cel offline cumparand on line si pe de alta parte pentru ca tranzactiile in sine au devenit mai usoare pentru toate partile implicate.

Metode de plata in cazul tranzactiilor online

Exista mai multe metode de plata in cazul tranzactiilor online, a cumparaturilor pe internet, incluzand plata la livrare, cea prin transfer bancar cu ordin de plata si cea cu cardul, dar de departe ultima este cea mai raspandita azi, in conditiile in care o mare parte din salariile, pensiile, alocatiile sau ajutoarele sociale in Romania sunt platite intr-un cont bancar la care titularul are acces facil cu ajutorul celebrului dreptunghi de plastic. Care dreptunghi a generat si satisfactii, dar, initial si o multime de probleme. In incercarea (reusita!) de a le elimina, s-a apelat la utilizarea standardului international 3D Secure ale organizatiilor VISA şi MASTERCARD, in martie 2004, iar aceasta solutie a ramas cea mai buna pana astazi, mai mult de un deceniu mai tarziu. Este interesant de observat faptul ca in anul urmator introducerii sale, tranzactiile on line au crescut cu peste 300% si trendul s-a mentinut ascendent de atunci inainte.  

Prescurtarea 3D reprezinta 3 Domenii de securitate : al băncii emitente, care autentifică detinatorul de card pe baza unei parole, domeniul bancii care accepta la plata respectivul card si asigură magazinului on line conectarea la sistem, cu respectarea regulilor de securitate si domeniul de interoperabilitate, care asigura schimbul securizat de informaţii, fiind administrat de organizatiile Visa şi MasterCard. Concret, se diminueaza riscul de frauda prin oblgativitatea unei autentificari a detinatorului de card exact inainte de momentul propriu zis al platii, astfel incat furtul de identitate electronica se reduce la zero.

Standard 3D la tranzactii online

Standardul 3D Secure a ajuns astazi sa fie folosit de catre toti procesatorii de tranzacţii online cu carduri bancare. Printre ei se afla si cunoscutul eu.platesc.ro, folosit, printre altii si de magazinul on-line Hanora, supermarketul universal Hanora, de fapt ar fi trebuit sa spun, avand in vedere ca in paginile sale virtuale gasiti o gama larga de produse, de la cosmetice, cadouri si muzica la  jucarii sau piese auto.
Practic, un comerciant care numara intre produse unelte ingenioase, potrivite intr-o multitudine de situatii, cum este briceagul din imaginea de mai jos, care numara exact 39 de functii, nu putea sa nu gaseasca si pentru clientii sai solutiile cele mai potrivite pentru a asigura securitatea tranzactiior.

Am o singura concluzie azi pentru voi: comertul electronic, prin economia extraordinara de timp pe care o ofera reprezinta o solutie cu totul viabila pentru a petrece momente placute in offline, alaturi de cei dragi, cu atat mai mult cu cat poti face tranzactii in deplina siguranta. Mai stati pe ganduri?