7 motive pentru a folosi cardul bancar la cumparaturi

cardul bancar la cumparaturiDe ce sa folosesti cardul bancar la cumparaturi?

1. Banii tai sunt in siguranta atunci cand folosesti cardul bancar la cumparaturi. Daca pierzi sau iti sunt furate niste bancnote, acestea dispar definitiv, in timp ce un card pierdut poate fi recuperat foarte usor, iar uneori, pentru cumpraturile frauduloase, banca emitenta te despagubeste. Chiar daca iti fura cineva cardul, banii tai sunt in siguranta, fiind protejati de codul PIN (Personal Identification Number) pe care doar tu il stii si fara de care cardul nu poate fi folosit. Astfel, odata ce ai constatat lipsa cardului, nu trebuie decat sa suni la banca si sa anunti disparitia lui. Banca va bloca imediat contul tau si, la cerere, iti va emite un card nou.

2. Daca primesti salariul pe card, cheltuieste-l de pe card!
Chiar daca utilizarea cardurilor este din ce in ce mai raspandita, numerarul nu va disparea niciodata. De aceea, te sfatuim sa ai intotdeauna asupra ta o suma minima de bani in bancnote pentru cumparaturile mici la comerciantii care nu accepta plata cu cardul sau pentru diverse servicii (de exemplu, plata unei curse taxi). In rest, este mai bine sa folosesti cardul in loc de numerar pentru cumparaturile zilnice, indiferent daca faci cumparaturi intr-un magazin alimentar, iei cina intr-un restaurant, faci un plin de benzina, sau cumperi cadouri pentru cei dragi. Pentru toate aceste tranzactii la comercianti, nu trebuie sa platesti nimic in plus, nu exista comisioane suplimentare, spre deosebire de retragerile de numerar de la bancomat cand, de obicei, platesti un anumit comision pentru fiecare tranzactie realizata.

3. Urmareste-ti cheltuielile!
De cate ori nu ti s-a intamplat sa uiti pe ce ai cheltuit banii? Folosind cardul, vei sti exact ce ai cumparat, care a fost pretul, cand ai cumparat si de la ce magazin. Urmarirea cheltuielilor te ajuta sa iti administrezi mai bine bugetul/salariul.

4. Este mai comod sa platesti prin card
Multi inca stau la cozi pentru a-si retrage banii de pe card atunci cand primesc salariul. De ce sa pierzi timpul in aglomeratie, sa platesti comision pentru retragerea de numerar si sa-ti transformi portofelul sau geanta intr-o jungla a bancnotelor si a monedelor, cand este mult mai comod sa platesti direct cu cardul? In plus, sigur ti s-a intamplat ca vanzatorii sa-ti spuna ca nu au marunt pentru a da restul potrivit, sa astepti sa schimbe bani sau chiar sa renunti la o parte din rest. Dar folosind cardul, vei plati suma exacta pentru cumparaturile facute.

5. Primesti dobanda la banii de pe card
Daca pastrezi banii in contul de card si nu in portofel, vei primi o dobanda din partea bancii.

6. Poti sa cumperi de pe Internet in conditii de siguranta si confort
Folosind cardul, poti plati prin Internet pentru produsele comandate. Cumparaturile prin Internet sunt mult mai confortabile: stai in fotoliu in fata calculatorului acasa sau la birou, ai intimitate, nu esti presat de timp, poti compara produsul pe care il cauti cu altele asemanatoare, nu stai la cozi in magazine, iar obiectele dorite iti sunt trimise direct acasa. Fara drumuri, fara efort si in siguranta. (citeste despre siguranta tranzactiilor prin Internet in sectiunea “Sfaturi pentru cumparaturi sigure pe Internet”)

7. Usureaza-ti viata!
Ni se pare ca timpul trece prea repede fiindca viata noastra este tot mai aglomerata. Cardul te poate ajuta la rezolvarea unor probleme care iti mananca timp. De exemplu, cu cardul poti plati facturile de la bancomat sau prin Internet, folosind serviciile de Internet Banking. De la amenzi auto pana la facturi telefonice, multe din aceste plati pot fi facute direct cu cardul fara a fi nevoie sa te duci la bancomat pentru o retragere de numerar, iar apoi la birourile unde se efectueaza platile respective.